A vörös és a zöld találkozása – Gánton jártunk

2

Ahogyan idén sokan mások, úgy én is amellett döntöttem, hogy egy kis időre felhagyva a külföldi utazásokkal, végre valahára célba veszem a hazai tájakat, kisebb-nagyobb nevezetességeket. Régi tervem volt már ez, a lista is évek óta a szekrényben vár a meglátogatni kívánt helyekkel, most mégis egy általam is újonnan felfedezett különlegességet szeretnélek nektek is megmutatni.

Ez pedig nem más, mint a Gánton található, már több, mint 60 éve nem üzemelő bauxitbánya. Pontosabban annak egy részlete. A Budapesttől nagyjából egy órányira fekvő település igazi csodát rejt. Sokszor olvastam már, hogy a Marshoz hasonlítják itt a tájat és egy biztos: ilyen vörös színt én még sehol nem láttam a természetben. Nem beszélve arról, ahogyan ez az erős szín a burjánzó növények zöldjével találkozott.

Egy random kitalált vasárnapi ötletnek köszönhetően jutottunk el az egyik barátommal a vöröslő dombokig, így mivel nem tájékozódtunk előre, sajnos a „valódi” bánya területről, valamint az itt található múzeumról lemaradtunk (hamarosan ezt pótolva a cikk bővülni fog). Ennek oka, hogy a terület körbe lett kerítve és bár ingyenesen látogatható, nagyon úgy tűnt, hogy csak a múzeumi nyitvatartással egy időben tehetjük ezt meg.

Azonban akkor sem kell csüggednie senkinek, ha később ér oda, mint a hivatalos nyitvatartás, mert ahogyan mi azt először hittük, hogy megtaláltuk a bányát, kiderült, annak csupán egy valóban szabadon lévő és szintén csodaszép részére bukkantunk rá – gyakorlatilag a körbekerített bányával szemben, a főút túloldalán lévő földúton haladva egyesen, majd a jelző tábláknak megfelelően az első lehetőségnél balra kanyarodva.

És itt bizony tényleg csak mi voltunk. Lehet ezt annak köszönhettük, hogy már este 7 óra volt, lehet annak, hogy többen a „fő” területet ismerik, de egy biztos, nem maradtunk élmény nélkül, melyeket a következő képek is bizonyítanak.

Úgy gondolom, nem túlzás azt állítani, hogy nem csak nekünk felnőtteknek, de a gyereknek is hatalmas élményt jelenthet ezt a területet látni. Egy dologra kell mindenkinek figyelnie, mégpedig, hogy hova lép. Mert a nagy mélységek mellett az apró törmelékeken könnyen megcsúszhatunk. Azonban, ha az alap figyelem megvan, bátran nekivághat mindenki, nem fogja megbánni!

Facebook
Pinterest
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Ajánló

Legnépszerűbb

Hírlevél

Ne maradj le

Újdonságok és érdekességek

Spamek nélkül.

Kategóriák

Ajánló