Útkeresés – Hogyan találd meg a hivatásod? (folytatás)

pexels-andrea-piacquadio-3764000

„Sokszor gondolkodtam már azon, hogy is kerültem én ide, mi juttatott el eddig a pontig az életemben. Természetesen a jó és rossz döntéseim…” – kezdtem az alábbi szavakkal azt a cikket, aminek a folytatását most olvasod.

Ha lemaradtál volna, íme az előzmény: Útkeresés – Hogyan találd meg a hivatásod?

4. Hívd ki magad!

A saját magunkkal való harcok a legnehezebbek, ugyanakkor a legérdekesebbek is. Meggyőzni önmagad, hogy miért tegyél vagy ne tegyél valamit, igencsak szép játszma és bárhogy is döntesz, annak következményeit is te viseled. Azonban, ha sosem állítod magad kihívások elé, sosem tudod meg, hol vannak a határaid, sosem fejlődsz és az önbizalmad is ahelyett, hogy növekedne, egyre inkább egy hangya méretéhez lesz hasonló. Szóval ne félj attól, hogy kilépj a komfortzónádból, ha ésszel csinálod, hidd el, jó dolgok várnak rád odakint!

5. Soha ne add fel

Már több, mint 10 éve, hogy egy akkori ismerősömtől folyton ezt a mondatot hallottam, de akkor még nem értettem, hogy vezetheti ez el bárhova is. Ma már tudom, hogy ha van egy álmod, ha van előtted elképzelés, akkor bizony a kitartásod előbb-utóbb eredményt hoz és eléred, amire vágysz. Én még mindig úgy érzem, hogy kezdő szinten tanulom a kitartást, de az biztos, hogy attól, hogy kudarc ér, még nem vesztettél! Csak ne felejts el felállni a padlóról és újra megpróbálni – vagy mást kipróbálni. Nem szabad attól félni, hogy valami nem sikerül, mert legrosszabb esetben is mi lehet? Tanulsz belőle.

6. Merj álmodni

Ahogyan hallgatom és figyelem az embereket, egy idő után elfelejtik, mit jelent megálmodni és megvalósítani valamit. Nem egyszer jutott már nekem is eszembe, hogy elkéstem ezzel vagy azzal és minek is tervezzem újra az életem 30 felett, de aztán arra is rájöttem, hogy sokkal inkább egy újratervezés, mint megrekedni egy semmilyen életben. És ekkor újraéledtek rég eltemetett álmok, valamint sok új is születik folyamatosan. Mert megengedem magamnak és mert ezek azok, amik hajtanak, hogy mindennap tegyek valamit értük. Kisebb vagy nagyobb álmok, teljesen mindegy. Egyetlen dolog számít, hogy neked legyenek fontosak és ne csak másnak. Mert, ha csupán arra törekszel, hogy más álmait váltsd valóra, akkor gyakorlatilag az ő életét éled a sajátod helyett. Ez pedig nem az az irány, amit keresünk!

7. Hallgass a megérzéseidre, figyelj a jelekre

Elcsépelt lehet, de ha egyszer ez működik?! Hiszen lehet agyból, kedvenc Csernus dokim szavaival élve matekból élni, de annak mi értelme? Merthogy nem ahhoz az élethez vezet el, amire vágysz, az is biztos. Persze, kellenek racionális döntések, de amikor már régóta rosszul érzed magad a bőrödben valamiért és az észérvek miatt mégis magadra erőlteted az adott helyzetet, azzal nem érsz el semmit, maximum, hogy előbb-utóbb megbetegszel és minél tovább tartod fenn ezt az állapotot, annál súlyosabb lehet a betegség.

Az emberek sajnos még ma sem veszik igazán komolyan a lélek dolgait, legyintenek rá, hogy az csak egy modernkori kitaláció, de mégis egyre másra rákosak lesznek. Van, akinél szinte érthetetlen ennek miértje, mégis valószínűleg ott van egy évtizedek óta fel nem dolgozott lelki sérülés vagy trauma, amivel az illető maga sem szeretne foglalkozni, vagy netán észre sem veszi, hogy a tudatalattija működik.

A lényeg, hogy ahhoz, hogy olyan döntéseket tudj hozni és fel tudd ismerni, melyik lehetőséget engedheted el magad mellett vagy melyiknek lehet erős hatása az életedre, figyelned kell arra, mi milyen érzéseket vált ki belőled, vagy épp mi célja lehet veled. Van, hogy csak egy pillanat, de nem véletlen, hogy egy adott helyzetben miért úgy döntesz ahogy, s miért nem másképp. És általában úgyis bebizonyosodik, hogy az első megérzés volt/lett volna a helyes.

8. Cselekedj várakozás helyett

Ha összegeznem kellene a fent leírtakat, akkor a legfontosabb pontként, amit annak érdekében tehetsz, hogy megtaláld a hivatásod, hogy rátalálj arra az életre, amit boldogan élsz azt mondanám csupán: csak csináld! Mindegy hányszor hibázol, hányszor buksz el, biztosan sokszor fog fájni is, de ha nem teszel semmit, soha az életben nem fogsz elérni semmit. És nem a hatalmas vagyonról beszélek, mert bár megkönnyíti az életet a pénz, de sokkal fontosabb egy elégedett életben élni, mint csak egyszerűen jólétben.

Így hát, kalandra fel! Meglátod, amint elindulsz egy irányba valahogy az élet is segít tájékozódni. De annak, aki egyhelyben áll és ragaszkodik ahhoz az egy ponthoz, senki sem tud segíteni. Próbálgasd magad, a határaid és higgy abban, hogy sikerülni fog. És tudod, mi a legérdekesebb? Még csak azt sem kell tudnod, mi lesz az, ami sikerül, mert az idő és a tetteid pont ebben lesznek a segítségedre. Csak a jövőtől való félelmed ne hagyd uralkodni a jeleneden!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Ajánló

Legnépszerűbb

Hírlevél

Ne maradj le

Újdonságok és érdekességek

Spamek nélkül.

Kategóriák

Ajánló